Британија: Украдена златна ве-це шоља вредна 5 милиона долара

ЛОНДОН: Провалници су украли потпуно функционалну WC шољу од 18-каратног злата из британске палате Бленам, где је била изложена као уметничко дело, саопштила је данас полиција.
wc solja
Фото: Printscreen/BBC video

WC шоља, вредна више од пет милиона долара, био је део изложбе дела италијанског концептуалног уметника Мауриција Кателана која је отворена пре два дана у величанственој палати око 100 километара западно од Лондона, преноси Ројтерс.

Шоља, названа "Америка“, раније је изложена у импровизованом тоалету у њујоршком музеју Гугенхајм, где је више од 100.000 посетилаца могло да је користи.

Лопови су са најмање два возила провалили у палату, родно место славног британског премијера из времена Другог светског рата Винстона Черчила, и украли шољу нешто пре 17 часова, саопштила је полиција Долине Темзе.

„Будући да је шоља била повезана са цевима у згради, то је проузроковало значајну штету и поплаву“, изјавила је инспекторка Џес Милн.

Полиција је саопштила да је ухапсила једног 66-годишњег мушкарца због сумње да је умешан у крађу, али да није повратила уметничко дело.

EUR/RSD 117.5897
Најновије вести