Бијонсе и Џеј Зи заслужни за 10,2 милиона посетилаца Лувра

ПАРИЗ: Париски музеј Лувр имао је у 2018. години 10,2 милиона посетилаца што га чини најпосећенијим музејом у свету прошле године, али и најпосећенијим музејом икад, саопштио је данас директор музеја Жан Лук Мартинез.
r
Фото: Youtube Printscreen

Он је додао и да је у великој мери за овај резултат заслужан видео спот популарниних извођача Бијонсе и Џеј Зија за песму Apeshit који је снимљен у Лувру испред Мона Лизе, Милоске Венере и других познатих уметничких дела које чува овај музеј, а који је на Јутјубу имао око 150 милиона прегледа, преноси Ројтерс.

Директор Лувра је рекао и да је добро да су ови амерички извођачи, који су креатори данашњих трендова, заинтересовани за музеј археологије и древне уметности.

Новинарима је овом приликом изнет податак и да су три четвртине посетилаца музеја странци, од тога 1,5 милиона њих су Американци, а милион туриста из Кине је постило Лувр у 2018. години.

Досадашњи рекорд Лувра износио је 9,7 милиона посетилаца и постигнут је 2012. када је музеј отворио део са Исламском уметношћу и приредио изложбе посвећене Леонарду да Винчију и Рафаелу.

Како преноси Ројтерс, судећи по подацима, протести "жутих прслука" у последњим недељама прошле године нису негативно утицали на туризам у Француској па је тако и француски Центар за националне споменике известио да је забележо рекордан број посета, 10,2 милона што је раст од осам одсто за 100 локација са којима управља.

Тријумфална капија, упркос чињеници да је због протеста била затворена две недеље, током прошлог месеца била је најпопуларнији француски споменик у 2018. години са 1,7 милона туриста.

Опоравак Париза у броју туриста ове године, који је кренуо да пада након што су исламски екстремисти убили 130 људи у новембру 2015. године, такође је допринео да Лувр забележи раст у посети од 25 одсто у односу на прошлу годину као и на резултате других знаменитости овог града.

Укупан број туриста који су посетили Париз у 2018. години још увек није познат, али је познато да је у првој половини године забележено 17,1 милиона долазака што би могло да наговести нови рекорд и резултат од укупно 50 милиона туриста у прошлој години, преноси агенција.

 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести