Аустралијска мува добила име по зликовцу из „Игре престола“

КАНБЕРА: Новооткривена врста муве из западне Аустралије добила је име по негативцу из „Игре престола“ - Ноћном краљу. 
r
Фото: Youtube Printscreen

Парамоновиус ноћни краљ добио је име зато што се појављује зими, има круну од длака и остале инсекте претвара у "зомбије", кажу истраживачи. 

Дугачка је око једног центиметра и може се наћи током зиме у малој области на западу Аустралије. 

Око 230 нових врста је именовано у Аустралији током прошле године. 

Парамоновиуса ноћног краља је првобитно открио 2012. године пар "градских научника" у националном парку Вандо, преноси БиБиСи на српском.

Годинама касније, Ксуанкун Ли, докторант Аустралијског Научног и индустријског истраживачког института Комонвелта (ЦСИРО), потврдио је да је реч о новој врсти.

Брајан Лесар, ентомолог са ЦСИРО института, рекао је да су лако одлучили да муву назову по негативцу из Игре престола. 

"Ксуанкун је велики фан „Игре престола“ и желео је на овај начин да се захвали серији на сатима забаве које му је пружила", изјавио је Лесар за ББЦ. 

"Мува има много сличности са ликом из „Игре престола“, обоје их можете наћи зими и имају круну сачињену од шиљака на глави. Женке полажу јаја на друге инсекте, која се излегну и потом изједају инсекте изнутра, претварајући их у зомбије, попут Ноћног краља."

"Ако сте ово већ видели у неком научнофантастичном филму или серији, велика је вероватноћа да се то прво десило у природи", додао је Лесар. 

Парамоновиус ноћни краљ припада групи мува које личе на пчеле. Научници верују да су се тако развиле како би се одбраниле од птице које знају да пчеле убадају. 

Постоји више од 5.200 познатих врста пчела у свету, али Лесар каже да вероватно постоји "много више" неоткривених врста.

 

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести