Титова улица остаје у Мостару

МОСТАР: Титова улица остаје у Мостару, је предлог Хрватске републиканске странке није добио потребну већину на данашњој седници Градског већа.
mostar pix
Фото: pixabay.com

Фена јавља да се о овој тачки дневног реда на Градском већу водила жустра расправа, а образложења за укидање имена улице да је одборник ХРС Силвио Бубало.

Он је, између осталог, рекако да будући да најдужа улица у граду носи име по човеку који је био лидер у тоталитарном и недемократском комунистичком режиму, ХРС сматра да то вређа осећаје грађана и туриста који посеђују Мостар.

За одборнике СДА овај предлог ХРС-а је "предизборни акт", а Харис Наздраић је рекао да за мишљење треба питати становнике те улице који, по његовим речима, не желе промену назива.

Арман Залихић (СДП БиХ) је навео пар примера зашто он и његова странка сматрају да Тито заслужује улицу која ће носити његово име и као први је навео да је Тито увео народе овога подручја на победничку страну у Другом светском рату. Други разлог је, казао је, да је Мостар за време Тита доживео највећи раст и успех.

"Тито је ударио и темеље ове државе", рекао је Залихић.

Кажимир Миличевић (ХДЗ БиХ) је рекао да је сваки тоталитарни сустав злочиначки и да не треба тражити изузетке, те да је кључно жели ли се отклон од тоталитарног система као што је био комунизам.

Градоначелник Мостара Марио Кордић, који није присуствовао већем делу седнице, упитао је одборнике да ли их је срамота и какву поруку шаљу грађанима.

"Ухватили сте се теме и упорно се свађате. Ја ћу напустити седницу, размислите о свему шта радите. Кампања још није почела и замолио бих вас да се смирите. Ви као одборници сте одговорни да направите боље окружење људима који овде живе", рекао је Кордић.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести