Због хакерског напада угрожени подаци 10 милиона Аустралијанаца

КАНБЕРА: Аустралијска полиција истражује извештаје да је неименовани хакер објавио украдене личне податке 10.000 корисника телекомуникацијске компаније Оптус и захтевао откуп од милион долара у криптовалути, рекао је данас извршни директор те компаније.

Из Оптуса, другог по величини мобилног оператера у земљи, који је у власништву Сингапур Телекома, саопштено да су подаци 10 милиона клијената, укључујучи кућне адресе, возачке дозволе и бројеве пасоша, компромитовани у једном од највећих цурења личних података у Аустралији, преноси Ројтерс.

Са налога под називом „оптусдата“, за који стручњаци за сајбер безбедност наводе да припада хакерима, прећено је да ће објављивати податке 10.000 корисника Оптуса дневно, уколико не добију милион аустралијских долара у криптовалути.

Власници тог хакерског налога објавили су данас да су избрисали податке због превелике медијске пажње, да повлаче свој захтев за откупнином и да им је жао што су већ процурели подаци 10.200 Аустралијанаца.

Оптус и аустралијска федерална полиција, који су сарађивали са Федералним истражним бироом и другим агенцијама које су учествовале у истрази, одбили су да коментаришу да ли верују да власници налога „оптусдата“ стоје иза цурења података.

Аустралијска савезна влада окривила је Оптус за цурење, због, како наводе, лоше безбедносне политике и најавила веће новчане казне за кршење закона.

Министарка унутрашњих послова Клер О''Нил рекла је да је "невероватно забринута због чињенице да се личне информације сада нуде бесплатно и за откуп".

Истраживач и стручњак за сајбер безбедност Џереми Кирк, који је рекао да је био у контакту са хакерима одговорним за напад, написао је на Твитеру да није јасно зашто су се предомислили, али да то не мења ризик за свакога ко је изложен.

„Подаци Оптуса су украдени и не можемо да верујемо тој особи. Не смемо спустити гард“, написао је он, пренела је британска агенција.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести