Узбуњивач: Твитер обмануо америчке регулаторе

ЊУЈОРК: Твитер је обмануо америчке савезне регулаторе у вези са системом његове одбране од хакера и нежељене поште, изјавио је узбуњивач, Пиетер Затко, бивши шеф сектора за безбедност те друштвене мреже.
tviter
Фото: pixabay.com

Затко, познат и као хакер под надимком "Маџ" (Mudge-муљ), навео је у оптужби на 84 странице да је Твитер лажно тврдио да има солидан безбедносни план, према документима које су пренели конгресни истражитељи, извештава Ројтерс.

Акције Твитера су на затварању Вол Стрита у уторак пале за 7,3 посто на 39,86 долара.

Према тврдњама Затка, Твитер је дао приоритет расту броја корисника над смањењем нежељене поште, при чему су се руководиоци квалификовали да добију појединачне бонусе од чак 10 милиона долара за повећање броја дневних корисника, а ништа конкретно за смањење нежељене поште.

Из Твитера су ове оптужбе назвали „лажном причом“.

Овај друштвени медиј води на суду битку против Илона Маска, након што је најбогатији човен на свету и шеф "Тесле" покушао да се повуче из споразума о куповини Твитера за 44 милијарде долара. Маск је као разлог због ког је одустао навео да Твитер није доставио тачне податке о броју ботова, односно лажних налога на мрежи, и о нежељеној пошти (спам).

Твитер и Маск су поднели узајамне тужбе, при чему су руководиоци дрштвене мреже затражили од судије суда у Делаверу да наложи Маску да закључи посао. Суђење је заказано за 17. октобар.

Затко је оптужбе против Твитера доставио прошлог месеца америчкој Комисији за хартије од вредности (СЕЦ) и Министарству правде, као и Федералној комисији за трговину (ФТЦ). Негова жалба је послата и конгресним одборима.

„Разматрамо ове тврдње које су објављене, а оно што смо до сада видели је лажна прича која је прожета недоследностима и нетачностима“, написао је главни извршни директор Твитера Параг Агравал у поруци запосленима.

Водећи републиканац у Правосудном одбору Сената, Чак Грасли, рекао је да су Заткове оптужбе изазвале озбиљну забринутост за националну безбедност и приватност и да треба да буде истражене.

„Замислите технолошку платформу која прикупља огромне количине података корисника, комбинујте то са оним што се чини као невероватно слаба безбедносна инфраструктура и додајте томе стране државне актере с агендом - имате рецепт за катастрофу“, рекао је он.

Федерална комисија за трговину је одбио да коментарише оптужбе. Портпарол Комитета за обавештајне послове Сената изјавио је да је примио жалбу и да је заказао састанак на којем ће се разговарати о тим наводима.

Твитеров стварни регулатор ни ризик лежи у томе да ли документоване чињенице показују „свесно или безобзирно довођење у заблуду“ инвеститора или регулатора, рекао је Хауард Фишер, партнер у адвокатској канцеларији "Mouzis&Singer" и бивши адвокат СЕЦ-а.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести