Ухваћени радиоталаси из галаксије далеке милијарде светлосних година

МАСАЧУСЕТС: Астрономи са Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) ухватили су ритмични и понављајући радио сигнал из галаксије удаљене милијардама светлосних година од Земље, објавили су медији у САД.
1
Фото: pixabay.com

Научници још нису успели да одреде тачну локацију ових радио таласа, који се ритмички понављају слично откуцајима срца, али са много дужом аплитудом од раније ухваћених сигнала.

Астрономи сумњају да би извор ових таласа могле да буду неутронске звезде, које су настале од језгара џиновских звезда које су претходно колабирале.

Сигнали се јављају стално и трају до три секунде, кажу истраживачи, док већина оваквих радиоталаса траје само неколико милисекунди.

„Наш тим је открио такозване рафале радио таласа који се понављају сваке 0,2 секунде у јасном периодичном обрасцу, слично куцању срца, а трају скоро три секунде“, наводи се у саопштењу МИТ-а.

Даниеле Микили, истраживач у Кавли институту за астрофизику и свемирска истраживања МИТ-а наглашава да су таласи имали и веома прецизне периодичне пикове.

„Не само да су таласи веома дуги, пошто трају око три секунде, већ је било периодичних пикова који су били изузетно прецизни, емитујући сваки делић секунде - бум, бум, бум - слично откуцајима срца. Ово је први пут да је сам сигнал периодичан", рекао је Микили.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести