Твитер плаћа хакеру да проналази багове

САН ФРАНЦИСКО: Постоји легалан начин да се хакују веб сајтови компанија, чак и да се за то узме новац, пише Би-Би-Си (ББЦ), наводећи пример Џејка Дејвиса, који сада ради као стручњак за сајбер безбедност.
drustvene mreze ilustracija
Фото: pixabay.com

Дејвис је онлајн познат под надимком Топијари (Топиарy), а 2011. године је ухапшен за илегално хаковање, након чега је прешао на страну закона и добијао је новац од компаније Твитер за разотркивање пропуста у њиховој безбедности, пише ББЦ. Појам који се користи за такву врсту хаковања је "етичко хаковање", што у суштини значи да хакера плаћа компанија како би хаковао њихов сајт и пронашао безбедносне пропусте и багове (грешке у програмерском коду).

"Твитер ме је платио за откривање багова", каже Дејвис за ББЦ.

Он каже да би се хакери тиме бавили у сваком случају, стога, новац му је бонус.

Дејвис такође наводи да се на тај начин хакери одвраћају од илегалних поступака, јер кроз етичко хаковање могу да раде све што желе, а добију и мало новца.

"Фејсбук је поготово добар, јер плаћају минимум од 500 фунти (око 600 евра) за откривање багова у њиховом коду", каже Дејвис.

Он је након хапшења постао "бели шешир", што је термин за легалног хакера и радио је за групе као што су ЛулЗец и Анонимни (Анонyмоус).

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести