Свемир катастрофално утиче на здравље астронаута

Тестови које је НАСА спровела на астронаутима са Међународне свемирске станице /МСС/ показују да свемир јако утиче на њихов организам и здравље – код неких чланова посаде промењен је правац протока крви у вратним венама, а пронађени су и крвни угрушци код два астронаута, пише ЦДМ.
astronaut, pixab
Фото: pixabay.com

Проток крви у свемиру је заустављен па чак и промењен њен ток у горњим деловима тела астронаута, наводи се у шокантном извештају НАСА.

Стручњаци НАСА упозоравају у студији да би ова открића могла да имају велике импликације на дуготрајна путовања дубоким свемиром, која могу да изазову непожељне утицаје микрогравитације.

Стручњаци су прегледали периодичне ултразвучне тестове 11 здравих астронаута који су опслуживали Међународну свемирску станицу. Резултати су алармантни: проток крви је стагнирао или се променио у левој вратној вени чланова посаде.

Тестови су открили и угрушке код два члана посаде након повратка на Земљу.

“Ово је неочекивано откриће”, упозорава за NCB News Мајкл Стенгер, старији аутор и менаџер Насиног свемирског центра “Џонсон”.

Он истиче да НАСА није очекивала да ће доћи до застоја и обрнутог тока крви.

“Добијете ли угрушак у вратној вени, он би могао путовати до плућа и изазвати плућну емболију, а то је врло опасно”, наглашава Ендрју Финберг, професор медицине на Универзитету “Џон Хопкинс”, коментаришући отриће НАСА, преноси портал “Футуризам”.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести