Суперкомпјутер открио структуру скоро свих познатих протеина

САНТА КЛАРА: Гуглов суперрачунар "Дип мајнд" одредио је 3Д структуру скоро свих протеина познатих науци, саопштила је компанија, што је окарактерисано као један од највећих научних пробоја у историји, преноси лондонски лист Индипендент.
google pixabay
Фото: pixabay.com

"Разбијање" структуре протеина је изузетно важно јер може довести до бољег разумевања ретких генетских болести, а такође може помоћи у развоју нових вакцина и лекова.

"Deep Mind" је у четвртак сам пустио саопштење да је његова вештачка интелигенција (АИ) под именом "Alpha Fold AI" открила структуру више од 200 милиона протеина, како је наведено - "читавог универзума протеина познатог научницима".

Протеини су градивни блокови живота и имају многобројне улоге у свим живим организмима и то као структурне јединице, транспортни молекули и као ензими, односно катализатори хемијских реакција.

Биолози су деценијама покушавали да предвиде протеинске структуре помоћу скупих експерименталних метода, укључујући употребу дуготрајних метода попут рендгенске кристалографије или електронске микроскопије.

Са почетком функционисања "Alpha Fold-а" 2020. године, преко више од пола милиона истраживача широм света покушавало је да разбије структуру „каталогизованих протеина познатих науци“.

"Alpha Foldu" је учитано око 100.000 до тада познатих структура протеина, а из којих је ова АИ научила да декодира друге протеинске структуре.

Најновији напредак, каже се, прошириће базу података о структури протеина са скоро милион на преко 200 милиона структура, са потенцијалом да убрза напредак у решавању важних проблема у свету „од загађења пластиком до отпорности на антибиотике".

Шеф Гугловог суперрачунара Дип мајнд Демис Хасабис рекао да је покривен читав протеински универзум и додао:

"Сада смо на почетку нове ере у дигиталној биологији“.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести