Спејс Икс први пут упалио мотор свемирске летелице

Пробна верзија свемирске летелице (Starship) следеће генерације упалила је први пут свој мотор, потврдила је компанија Спејс Икс.
e
Фото: Youtube Printscreen

Мотор је упаљен у фази тестирања познатој као статичко паљење, што значи да је мотор испробан, али је летелица остала на тлу. Ипак, тестирање је значајно јер је ово први пут да је Старсхип упалио свој мотор. Такође представља корак напред ка скорим кратким тестним летовима, пише Кликс.

Летелица позната и као Стархопер служи за тестирање технологија и основног дизајна финалне верзије Starshipa, огромне путничке летелице коју ће Спејс Икс искористити за транспорт људи на Месец и Марс. Свемирска летелица је направљена од нерђајућег челика те ће бити лансирана у дубоки свемир на врху масивне ракете Супер Хеви. Ова ракета ће се моћи спустити на земљу након полетања баш као што то може актуелна ракета Фалкон 9. Комбинација Старшипа и Супер Хеви ракете ће моћи у ниску орбиту Земље понети 100.000 килограма терета. То је изјавио директор компаније Спејс Икс Илон Маск, што значи да ће бити једна од најмоћнијих ракета икад направљених.

Спејс Икс тренутно прави први Старшип у свом тестном постројењу у Тексасу. План је прво направити неколико лебдећих летова са Стархопером који укључују паљење мотора постављеног на доњи део. Иако ови летови не значе путовање у свемир, они ће помоћи у тестирању новог моћног мотора Раптор, кључног дела опреме који ће служити као погон за Старшип и Супер Хеавy ракету.

Спејс Икс је у фебруару први пут тестирао пуну верзију Раптора, а Стархопер се прави у Бока Чики. Ову локацију планирају да претворе у место за комерцијалне летове. Радници су транспортовали летелицу на тестну лансирну рампу почетком марта, а недавно су поставили и мотор Раптор.

Тренутно Стархопер има један Раптор мотор који је подигао летелицу неколико центиметара изнад тла иако је била везана. Наредни план укључује коришћење три мотора и достизање већих висина, а потом спуштање на тло. Старшип ће имати седам мотора. Маск верује да ће први орбитални лет бити обављен најраније 2020. године.

Спејс Икс у међувремену ради на производњи Старшипа и ракете Супер Хеви у Бока Чики и Кејп Канавералу на Флориди одакле лансира већину својих ракета.

EUR/RSD 117.5679
Најновије вести