Руси ће моћи да купе нови ајфон 14

МОСКВА: Руси ће имати могућност да купе нови ајфон 14 упркос томе што је америчка технолошка компанија Епл напустила земљу, а захваљујући московској шеми паралелног увоза, рекао је данас високи владин званицник агенцији РИА Новости, преноси Ројтерс.
ajfon, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Русија је у марту најавила шему увоза и овластила трговце на мало да увозе производе из иностранства без дозволе власника жига.

На питање да ли ће нови ајфон, који је Епл представио у среду, бити увезен у оквиру те шеме, министар трговине и индустрије Денис Мантуров је рекао:

"Зашто не? Ако потрошачи желе да купе ове телефоне, да, биће прилике".

Епл је зауставио продају нових производа у Русији у марту, недељу дана након што је Русија, наводи Ројтерс, извршила инвазију на Украјину, иако су иПхоне, МацБоок и друга Еплова роба остали доступни у руским продавницама док трговци продају своје преостале залихе старих модела и добијају нове уређаје преко шеме увоза.

Руска мобилна мрежа МТС је јутрос продавала нове моделе iPhone 14 у претпродаји, а цене се крећу од 84.990 рубаља (1.398 долара) за верзију од 128 ГБ.

МТС је саопштио да би испорука могла да потраје до 120 дана и да је задржао право да откаже поруџбине ако се суочи са потешкоћама при увозу производа.

Епл није одмах одговорио на захтев да то коментарише.

Мантуров, који је и заменик премијера, рекао је прошлог месеца да би шема, која покрива западне производе, од луксузне одеће до аутомобила, ове године могла да достигне вредност од 16 милијарди долара, што је еквивалентно око четири одсто руског увоза у 2021.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести