Роскосмос и НАСА преговарају о летовима до свемирске станице

НУРСУЛТАН: Свемирске агенције Русије и Сједињених Америчких Држава, Роскосмос и НАСА, у преговорима су о међусобном обезбеђивању места на летовима до Међународне космичке станице (МКС), изјавио је данас представник Роскосмоса у Казахстану, Анатолиј Красников.
svemirska stanica pixabay
Фото: pixabay.com

"Говоримо о ситуацији када ће руски космонаути летети америчким свемирским бродовима, а амерички астронаути наставиће да лете нашим свемирским летелицама. Јасно је да ово представља хитну потребу, будући да видимо да се појавио нов систем пребацивања људских посада до МКС", рекао је Красников на конференцији за штампу, мислећи на успешно пристајање америчког свемирског брода "Кру драгон" на МКС.

Чланови посаде МКС морају да буду у стању да управљају и руским и америчким транспортним системом да би обезбеђивали међусобну подршку, рекао је Красников, истичући да за то постоји интересовање обе стране.

У име Роскосмоса, Красников је честитао америчким колегама на успехом лансирању брода "Кру драгон", односно његовом пристајању на МКС, које је протекло без потешкоћа, наводи Тасс.

"Честитамо им од срца, то је заиста велик успех за њих и нешто фантастично", рекао је Красников.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести