Приправник на снимцима слетања на Месец зарадио два милиона долара

Снимке првих корака Нила Армстронга на Месецу гледао је цео свет. Међутим, пропустом управе НАСА-е, видеокасете су продате студенту који их је купио за само 218 долара, а данас ће за њих добити нешто више од два милиона долара.
e
Фото: pixabay.com

Крајем шездесетих година прошлог века НАСА је направила историјски догађај када је послала човека на Месец. Недуго затим одржали су аукцију на којој су продавали ствари које су вишак, те су тада, не знајући, продали и сет од 65 видеокасета на којима су најквалитетнији снимци мисије Аполо 11. Од тада је у неколико наврата речено како су снимци заувек изгубљени те како управа НАСА-е не зна шта се с њима заправо догодило.

Купац је био Гери Џорџ који је тада радио праксу у НАСА-и и који је тог дана с аукције кући понео 65 видеокасета великог историјског догађаја те их је касније постепено продавао телевизијским станицама. Данас код себе има три, од којих све три приказују управо корачање по Месецу.

Двадесетог јула ове године НАСА ће обележити 40 година од слетања на Месец те том приликом траже све снимке овог догађаја. Џорџ је тек сада, 30 година након куповине трака, прегледао снимке и схватио шта је чувао у свом подруму све ове године.

Експерти су прегледали снимке и утврдили да нема никакве грешке те да се заиста ради о аутентичним снимцима из 20. јула 1969. године. Ускоро ће бити доступни на аукцији, а почетна цена једног снимка износи 700.000 долара.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести