Несташица свемирских одела у НАСА

НАСА се суочава са несташицом свемирских одела за своје астронауте, која су им на измаку а тренутно нема поузданих могућности за њихову замену.
skafanader, NASA
Фото: NASA

Наиме, свемирска агенција намерава да лансира нову генерацију скафандера али њихов развој напредује сувише споро, а старих ускоро неће бити довољно да се подмире потребе свемирских летова.

Према озворима из Генералног инспектората НАСА, које преноси Индипендент, агенцији се у развоју нових одела као највећи проблем показао недостатак конкретних планова за будућа свемирска путовања, на основу којих би пројектовали нове скафандере сходно будућим захтевима. Такође, нимало им не иде на руку ни драстично смањење буџетских давања којим их је почастила Трампова администрација.


Скафандери одслужили своје

До сада је забележено 3.400 инцидената на скафандерима током свемирских летова и „шетњи“ астронаута кроз отворени свемир. Срећом, већина њих су биле ситнице али је било и оних озбиљнијих, попут оног скоро фаталног случаја када се покварио систем за хлађење у ранцу, што је довело до цурења расхладне течности у кацигу и замало дављења астронаута.


Тако НАСА тренутно има само 11 функционалних од укупно 18 оригиналних свемирских одела, у комплету са ранчевима за одржавање животних функција астронаута, те страхују да то вероватно неће бити довољно до 2024. године за када је скафандерима заказано пензионисање и замена новим оделима. Поготово када се узме у обзир да ће се тај највероватније продужити за најмање четири године, имајући у виду тренутни третман НАСА од стране америчке администрације.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести