Наса шаље хеликоптер на Марс

Хеликоптер ће заједно са ровером бити укључен у следећу Насину мисију на Марс која је планирана за јул 2020.  
ф
Фото: NASA/JPL-Caltech

Летелица која је настала после четири године рада тежи нешто мање од два килограма, са ротором са 3000 обртаја, што је десет пута више него што их имају обични земаљски хеликоптери. Да би полетела у реткој атмосфери црвене планете, летелица је морала бити начињена што мања, са што је већом могућом снагом.

Хеликоптер поседује соларне ћелије и литијумске батерије, као и грејање које ће му чувати температуру у хладним ноћима на Марсу.

„Марсокоптер“, како му у Наси тепају, биће причвршћен за тело ровера и одвојен од њега тек после успешног слетања. Када се удаљи од ровера, контролори са Земље почеће да шаљу команде за први аутономни лет малог хеликоптера.

Ровер и марсокоптер који су део мисије Марс 2020, обављаће различите задатке: док ровер буде сакупљао узорке тла, и трагао за било каквим траговима живота, или потенцијалним опасностима за будуће истраживаче са Земље, летелица ће, ако буде успешна, скенирати околину са висине.

Марс 2020 биће лансиран ракетом Атлас 5 са Кејп Каневерала у Флориди, и очекује се да досегне црвену планету у фебруару 2021.

Н. Пв

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести