НАСА: Ракета за нови одлазак до Месеца на лансирној рампи

КЕЈП КАНАВЕРАЛ: Ракета коју НАСА припрема за нови одлазак до Месеца стигла је на лансирну рампу данас уочи дебитантског лета који је планиран за мање од две недеље.
N
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Ракета од 98 метара изашла је из свог огромног хангара у уторак касно увече, а предстојећи лет биће и први снимак месеца у НАСА програму под називом Артемис, преноси АП.

Капсула ће кренути 29. августа и летети око Месеца у удаљеној орбити неколико недеља пре него што се врати и падне у Пацифик.

Цео лет требало би да траје шест недеља, а у капсули неће бити посаде на врху ракете, само три лутке пуне сензора за мерење радијације и вибрација.

НАСА има за циљ лет у лунарној орбити са астронаутима за две године и слетање људске посаде на Месец већ 2025. године.

АП истиче да је то много касније него што је свемирска агенција очекивала када је успоставила програм пре више од деценије, а кашњење је донело милијарде додатних трошкова.

"Сада ћемо први пут од 1972. лансирати ракету која је дизајнирана за дубоки свемир", рекао је недавно менаџер НАСА ракетног програма Џон Ханикат.

Нова ракета СЛС, краћа је за 12 метара од ракета Сатурн В корисћених током доба Апола од пре пола века, али је много моћнија и софистициранија.

АП подсећа да су двадесет четири астронаута летела на Месец током Апола, од којих је 12 слетело на Месец од 1969. до 1972, а сада свемирска агенција жели разноврснији тим и трајније напоре под Артемисом.

Одбројавање у априлу било је поремећено цурењем горива и другим проблемима са опремом, што је приморало НАСА да врати ракету у хангар на поправку, а генерална проба са бољим резултатима поновљена је у јуну на стадиону.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести