НАСА: Пронађени узорци који наговештавају живот на Марсу

ВАШИНГТОН: Научници НАСА објавили су да је њихов ровер "Персеверанс" (истрајност) пронашао неке од најважнијих узорака органског порекла до сада, који иду у корист мисије утврђивања постојања живота на Марсу.
w
Фото: Pixabay.com

Неколико недавно прикупљених узорака укључује органску материју, што указује на то да је кратер "Језеро", који је вероватно некада "држао" језеро и делту која се уливала у њега, имао потенцијално насељену средину пре 3,5 милијарди година.

"Стене које смо истраживали у делти имају највећу концентрацију органске материје коју смо до сада пронашли током ове мисије", рекао је Кен Фарли, научник пројекта "Персеверанс" на Калифорнијском институту за технологију у Пасадени.

Мисија ровера, која је почела на Црвеној планети пре 18 месеци, укључује тражење знакова древног микробног живота. Тренутно, ровер садржи 12 узорака стена.

Локација делте чини кратер "Језеро", који се протеже на 45 километара, геолошке карактеристике у облику лепезе, која је некада била присутна на месту где се река спајала са језером, при чему чува "слојеве марсовске историје" у седиментној стени, која је настала када су се честице спојиле у овом окружењу које је раније било испуњено водом.

Интересантно је да је НАСА овом месту на Марсу дала име "Језеро", на српском језику, јер својим рељефом подсећа на малу општину Језеро у Републици Српској, која има 1.100 становника.

До нових узорака ровер је дошао након што је истраживао дно кратера Језера и пронашао доказе у магматским стенама.

"Делта је, са својим разноврсним седиментним стенама, у контрасту са магматским стенама насталим кристализацијом магме, а откривеним на дну кратера", рекао је Фарли.

Тим мисије је једну од стена које је Персеверанце узорковао назвао "Вајлдкет Риџ".

Научници су објаснили да је стена вероватно настала када су се блато и песак наталожили у језеру са сланом водом док је испарио пре милијарду година.

Анализом инструмената откривено је да су органски минерали вероватно аромати или стабилни молекули угљеника и водоника, који су повезани са сулфатима.

"Иако само откривање ове класе органских материја не значи да је живот дефинитивно постојао, овај скуп запажања почиње да личи на неке ствари које смо видели овде на Земљи", рекао је Шарма.

"Персеверанс" је, као и ровер "Кјуриосити" раније, проналазио органску материју на Марсу, али овог пута, откривање се догодило у области у којој је можда некада постојао живот.

План је да неке будуће мисије НАСА донесу све ове узорке на Земљу, како би били детаљно анализирани.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести