НАСА планира да жива бића шаље у дубоки свемир

НАСА се спрема да по први пут у последњих 50 година жива бића пошаље дубоко у космос, а уз помоћ летелице БиоСентинел, која би у орбиту за почетак требало да понесе једноћелијску гљивицу која скроб претвара у шећер, а коју познајемо као квасац.
e
Фото: pixabay.com

Гљивица би требало да крене на пут око Сунца, а како би научници боље разумели утицај радијације изван магнетног поља Земље, преноси ЦДМ.

БиоСентинел је једна од 13 коцкастих летелица у оквиру мисије Артемис 1, која би требало да почне средином 2020. године, што је више од 47 година након што је агенција послала неки живи организам изван ниже Земљине орбите.

Прошли пут су организми били знатно сложенији, будући да се радило о Аполо 17 астронаутима који су стигли до Месеца 1972. године.

Други пак тврде да су астронаути били последњи живи организми који су изван орбите послати намерно, а да су се неки микроорганизми већ нашли на роботским летелицама које путују кроз космос.

Док је Аполо 17 мисија трајала само две недеље, планира се да БиоСентинел податке прикупља између девет и 12 месеци, што ће отворити прозор за истраживање дугорочних ефеката радијације на ДНК живих организама.

 

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести