Маск: Марс није само „планета за бекство”

Илон Муск говори већ неко време да ће се једног дана преселити на Марс, али је сада први пут говорио о томе колике су шансе за тако нешто. У једном интервјуу он је рекао да постоји око 70 одсто шансе да се он пресели на Марс.
1
Фото: pixabay.com

У истом интервјуу је одбацио тврдње да би Црвена планета могла да постане „планета за бекство” када се земаљски ресурси исцрпе или уколико глобално загревање постане неиздрживо.

Компанија Спејс Икс је иначе усред развијања свог најновијег свемирског брода, названог „Старшип”, познатијег одраније као „Биг рок фалкон”, који имаа циљ да успостави базе на Месецу и Марсу у будућности.

Иако колонизација Марса може сада да изгледа као сан, у стварности смо много ближе слању прве особе на Црвену планету него што можда може да се замисли. Међутим, постоје бројне препреке које морамо превазићи пре него што можемо да размислимо о колонизацији Марса, укључујући и како да летелица слети на његову површину - и ако се први људи икада желе вратити на Земљу, како она да се подигне са њега!

Осим тога, постоје огромне олује са прашином и недостатак кисеоника у атмосфери који би омогуцћио ходање без свемирских кацига, наравно, уколико научници не утврде како да се направи атмосфера.

Да ли ће НАСА или Спејс Икс први да стигну до Марса остаје да се види - али ако Маск заиста крецће на Марс, морацће врло брзо да разради све појединости.

 

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести