Летелица X-37B тајно две године провела у свемиру

ЊУЈОРК: Летелица америчког ратног ваздухопловства X-37B слетела је данас у НАСА Свемисрски центар Кенеди, две године након полетања, чиме је оборен рекорд најдужег свемирског лета.
x
Фото: Youtube Printscreen

Шта је летелица "тамо горе" радила остаје тајна америчке војске.

X-37B је безпилотни авион који изгледом подсећа на Спејс шатл, а првобитно је дизајниран тако да издржи лет од 240 дана. Ипак, у свакој од пет тест мисија X-37B је превазилазио званична очекивања.

Тако је данас око 7 сати по нашем времену слетео након 780 дана проведених у Земљиној орбити, чиме је за 62 дана оборен претходни рекорд постављен 7. маја 2017. године.

Изглед X-37B није случајан. Пројекат је почео са НАСА идејом о замени Спејс Шатла летелицом која би била сигурнија и издржљивија. Ипак, како је цели програм Спејс Шатла напуштен, тако је X-37B преузела војска и обавила га тајном.

Нагађања су бројна, а једно се повезује с развојем шпијунског авиона који би могао у Земљину орбиту поставити шпијунске сателите.

У званичном саопштењу војске спомиње да је тестирање летелице X-37B укључивало "ношење малих сателита".

X-37B је лансиран помоћу ракете приватне компаније СпејсX 7. септембра 2017. године. Следећа мисија планирана је за 2020. годину, преносе агенције.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести