Кошница будућности је точилица за мед! (ВИДЕО)

Спретни људи су на прагу да револуционализују пчеларство и начин прикупљања меда из кошница.
tocilica za med, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Наиме, протип потпуно нове кошнице Flow Hive ("течна кошница", прим. аут.) потпуно елиминише класично саће на које смо навикли и кошницу претвара у инстант точилицу за мед! Овакав приступ не само да олакшава посао пчеларима и чини га мање опасним од убода пчела, него умногоме олакшава и живот овим вредним инсектима, јер им класична жетва меда уноси потпуни хаос у живот. Наиме, саће мора да се вади из кошнице да би се сакупљени мед ручно скидао, а пчеле тада просто помахнитају. 

Овде нема потребе за тим и нова кошница уопште не мора да се отвара. Буквално као на точилици за сокове или пиво, довољно је само да окренете ручицу и да из славине потече свеж мед право у теглу!

Фото: Youtube Printscreen

Ево како ради Flow Hive:

Као и раније, пчеле рупе на саћу прво попуњавају пчелињим воском, а затим те ћелије испуњавају медом који производе. Померањем поменуте ручице покреће се механизам унутар кошнице, који раздваја ћелије саћа и претвара их у канале кроз које мед потече ка славини на излазу. Ви добијате свој мед не узнемиравајући пчеле. Генијално!

Штавише, Flow Hive је дизајнирана тако да има провидне зидове кроз које се, као никада до сада, може посматрати пословање пчела око саћа и читав процес прављења меда.

И све то без узнемиравања пчела, које су итекако заслужиле макар мало мира за сав труд који улажу да би ми на крају дана добили слатку награду...

А. Грубеша

 

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести