Кинеска риба-робот гута микропластику и пречишћава воду

БЕОГРАД: Роботске рибе које "једу" микропластику једног дана би могле да помогну у чишћењу загадених океана у свету, сматра тим кинеских науцника са Универзитета у Сечуану у југозападној Кини који је радио на овом изуму.
1
Фото: Youtube Printscreen

Меки на додир и величине само 1,3 центиметра, ови роботи у облику рибе већ усисавају микропластику у плиткој води.

Једна од чцланица тима научцника који су радили на развоју робота Ванг Јујан навела је да тим планира да усаврши рибу-робота да сакупљаја микропластику у дубљим водама и даје податке о загађењу мора у реалном времену, преноси Енергетски портал.

"Развили смо тако лаганог минијатурног робота који се може користити на много начина, на пример у биомедицинским или опасним операцијама. Тако мали робот се може убацити у неки део тела и тако помогне у отклањању неке болести", додаје Јујан.

Црна роботска риба је осветљена и може да замахне перајама и помера тело, а научници могу да је контролишу захваљујући светлу како би избегли да је не прогутају друге рибе или оштете пловила.

Научница објашњава да уколико друге рибе слуцајно прогутају робота-рибу, могу да је сваре јер је направљена од полиуретана који је биокомпатибилан.

Такође, додаје да је риба у стању да апсорбује загадивачце и да се опорави чак и када је оштећена, а може и да плива до 2,76 дужина тела у секунди, што је брже од већине вештачких меких робота.

"Углавном ради на прикупљању микропластике и као робот за узорковање и може се више пута користити", нагласила је Јујинг.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести