Кина следеће године шаље свемирску летелицу на Марс

Кина има намеру да следеће године пошаље своју свемирску летелицу на Марс након што је успешно обављена мисија на "тамној страни" Месеца, преноси Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Наиме, летелице Зец од жада 2 и Чанге 4 су прве своје врсте које су слетеле на "тамну страну" Месеца, а помоћу којих су кинески стручњаци добили фотографије које ће бити подвргнуте даљим истраживањима овог Земљиног сателита. Занимљиво је истаћи и то да је Чанге 4 добила име по кинеској богињи за коју легенда каже да је живела на Месецу хиљадама година.

Званичници у Кинеској свемирској агенцији (ЦНСА) кажу да сада планирају да пошаљу своју летелицу на Марс током 2020. године како би дошли до закључка је ли могуће послати људску експедицију на ову планету.

Према речима заменика директора ЦНСА-е Ву Јанхуае, успешно окончана мисија на Месецу означила је прекретницу истраживања свемира када је реч о кинеским стручњацима.

Прва свемирска мисија Кине окончана је неуспешно 2012. године када се летелица која је носила сонду распала након што није успела ући у Земљину орбиту. Међутим, недавно је ЦНСА саопштила да се њене свемирске мисије одвијају по плану и да имају намеру да померају границе.

Саопштили су и то како су спремни радити са свемирским агенцијама и ван Кине, што је својеврстан преседан када су у питању подухвати ове врсте.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести