Ка Марсу лети ракета НАСА са 2.835 имена људи из Србије

ХЈУСТОН: НАСА је данас лансирала на Марс ракету "Инсајт", а у овој летелици налази се чип са 2.429.807 имена људи са Земље, међу којима је и 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем сајта НАСА.
Lansiranje rakete "Insajt" na Mars Foto: NASA.gov
Фото: NASA.gov

На сајту америчке агенције за истраживање свемира пише да је након предатих скоро 2,5 милиона "бординг пасова", регистрација окончана и да се слетање робота на површину Црвене планете очекује у новембру.

Хрватски портал индеx.хр наводи да је "Инсајт" лансиран на Марс у 04.05 сати по локалном времену и да је у питању прва међупланетарна мисија која је покренута са западне обале САД.

Наводи се да је "Инсајт" део НАСА програма чија је мисија слетање робота произведеног за кретање на површини Месеца или Марса. Сврха ове мисије је истраживање и откривање процеса који су обликовали планете Сунчевог система пре више од 4,5 милијарди година.

Наводи се да ће коришћењем софистицираних инструмената "Инсајт" покушати да одговори на питања настанка планета сличних Земљи. Његов робот, који би требало да проведе две године на Марсу, поседује два инструмента који би требало да мере "пулс" Марса, као и активности планете.

Босански портал клиx.ба наводи да се у чипу послатом у летелици, уз имена из Србије, налази и чип са 1.278 имена из БиХ, 3.505 из Хрватске и 128 из Црне Горе. Највише имена, око 600.000, јесте из САД, на другом месту је Кина са 260.000 имена, а потом следе Индија, Велика Британија, Турска, Италија, Немачка и Русија.

Наводи се да је реч је о резултату кампање која је трајала годинама уназад, а све што је требало да се уради јесте да се на мејл НАСА пошаљу основни подаци како би се забележило име особе која жели да буде занимљив део мисије.

Подсећа се да је "Инсајт" први "лендер" који одлази на Марс након "Кјуриоситија" који се тамо налази већ седам година.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести