Ирска: Комисија казнила Инстаграм с 405 милиона евра

ДАБЛИН: Ирски регулатор за заштиту приватности података (ДПЦ) саопштио је да је одредио рекордну казну од 405 милиона евра Инстаграму после истраге о томе како је обрађивао дечије податке.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Истрага, која је отворена 2020. фокусирала се на децу узраста од 13 до 17 година, која су могла да имају пословне профиле на Инстаграму, што је омогућавало објаву телефона и/или и-мејл адресе корисника, пренео је Ројтерс.

Донели смо коначну одлуку прошлог петка и она садржи казну од 405 милиона евра, рекао је портпарол ДПЦ, главног регулатора Инстаграмове матичне компаније Мета Платформс Инк.

Детаљи одлуке биће објављени следеће недеље, наводи Ројтерс, додајући да Метина канцеларија за сарадњу с медијима није одговорила на захтев за коментар.

ДПЦ регулиша Фејсбук, Епл, Гугл и друге технолошке дивове, с обзиром да им се европска централа налази у Ирској, и отворио је десетак истрага о Метиним компанијама, укључујући Фејсбук и Воцап, додаје Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је Воцап прошле године кажњен са рекордних 225 милиона евра јер није поштовао европска правила о личним подацима.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести