ИЛОН МАСК Суноврат модерног хероја или само једна лоша година?

Није прошло ни пола године откако су свет обишли слављенички снимци лансирања ракете Фалкон Хеви, са кадровима насмејаног Илона Маска који истрчава на двориште космодрома у Кејп Канавералу и у неверици посматра све шта се дешава.
EPA-EFE/MORGAN SETTE
Фото: EPA-EFE/MORGAN SETTE

Илон Маск је у том тренутку био апсолутни херој светске јавности: занесењак који је новац зарађен на интернет сервису Пејпалу одлучио да уложи у футуристичке иновације које би требало да унапреде цивилизацију, и који је, чинило се, у том невероватном подухвату успевао.

Уз успех који је постигао са популаризацијом електричних аутомобила, Маск је водио и Спејс Џ, чији је свемирски програм постао тако амбициозан да је све гласније изношен план о колонизацији Марса.  Осим тога, његове компаније су се окренуле пројекту супербрзог воза који би повезао свет, али и развијању “пријатељски настројене вештачке интелигенције”.

Уз Маскове често врло духовите коментаре на друштвеним мрежама, чињеницу да није “фејк” (Маск је дипломирао физику), корист од иновативних технологије које је развијао, није чудо да је постао модерни херој ког су често поредили са Тонијем Старком (алијас Ајронменом) који користи своје богатство да се унапређењем науке бори против  зла.

Међутим, после неколико бизарних скандала који су се у међувремену десили, тренутно није јасно да ли је Маск на путу да постане пали херој и још један од омражених бизнисмена, или је у питању само тренутна криза. Снимци из радио емисије који су обишли свет, а на којима Маск непромишљено пуши yоинт у студију нису утицали негативно на његов имиy, али су богами тог дана изазвали солидан пад акција Тесле. Много већи скандал изазвало је ружно препуцавање са једним од спасилаца дечака из пећине на Тајланду. Док је цео свет пратио да ли ће тајландски дечаци који су после плиме остали заглављени у дубокој пећини бити извучени, Маск се јавио са понудом да његова компанија пошаље мале подморнице које би помогле у акцији. Верн Ансворт, британски ронилац који је активно учествовао у спасавању оптужио је тада бизнисмена да је изјавом о подморничицама само покушао да  прикупи публицитет, а Маск је узвратио твитом у ком је Ансворта, ни мање ни више, оптужио за педофилију.


Како је Маск остварио  немогуће са Теслом

Уз  гиганте као што су Yенерал моторс и Форд, америчка аутомобилска индустрија је нарочито брутална према новопридошлицама, и када се Маск појавио с пројектом електричних аутомобила, прва реакција је била подсмех. Како примећује Њиред, тесла је требало да упадне у исту групу као легендарни Делореан ког је прославио филм “Повратак у будућност”, али који није остварио нарочит комерцијани успех.

Међутим, десило се нешто сасвим супротно – тесла је постала статусни симбол, и у овом тренутку је око 400.000 људи на листи чекања за Модел 3.


Иако се Маск касније извинио, штета је начињена – од почетка је било јасно ко мора изгубити у двобоју између богаташа и хероја са лица места. Ипак, начудније у свему је то што оваква ситничавост заправо уопште не личи на Маска који је познат по духовитим твитовима у којима се често подсмевао на сопствени рачун, попут оног у ком је уз музику из Монтија Пајтона направио компилацију свих неуспелих слетања ракете Спејс Икса.

Ексцентрично понашање је постало израженије када је Маск почео серију твитова у којима је, помало у Трамповом стилу, почео редом да оптужује медије, затим је на Твитеру огласио да ће можда приватизовати Теслу, да би ту изјаву потом повукао (али не пре него што је изазвала хаос на тржишту и на берзама). Ово спекулисање твитовима га је на крају коштало председничког места у Тесли и двадесет милиона долара.

Ако на све додамо још једну трагичну несрећу до које је ове године дошло при коришћењу Теслиних аутономних возила, немогућност фабрика да испоруче довољно нових (и јефтинијих) модела и чињеницу да су планови Спејс Икса о посади која ће летети у свемир већ у заостатку од неколико година, јасно је да 2018. није била баш најсрећнија за неконвенционалног милионера. “Осећам се као да сам остарио пет година”, рекао је,  и додао: “Заправо, брат ми је баш рекао – ако већ мораш да сам себи забодеш нож у ногу, да ли бар можеш и да не окрећеш сечиво у рани?”

Настасја Писарев

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести