Гугл први почиње с доставом робе дроновима

Компанија Винг у власништву Гуглове матичне компаније Алфабет покреће своју прву јавну услугу достављања дроновима у Канбери у Аустралији након што су власти ове земље дале дозволу, пише Кликс.
r
Фото: pixabay.com

Око 100 домова у предграђу Крејс у Палмерстону и Франклину ће први добити приступ услузи, али у наредним месецима је планирано ширење на домове у Харисону и Гунгахлину.

Услуга ће функционисати у партнерству с локалним фирмама, укључујући кафиће и апотеке, а доставе ће се обављати за свега неколико минута. Међутим, дозвола за Винг има ограничења, јер дронови не смеју летети изнад главних путева, а такође ће моћи летети између 7 и 20 сати од понедељка до петка, односно од 8 до 20 сати суботом. Такође, дронови не смеју летети близу људи. Муштерије које наруче доставу дроновима ће бити обавештене о интеракцији с њима.

Винг предвиђа да ће дронови до 2030. године достављати једну од четири наруџбе.

Аустралијска регулаторна агенција КАСА наводи да се вероватно ради о првој оваквој услузи на свету, што значи да је Гугл ипак победио Амазон када је реч о комерцијалној услузи намењеној јавности.

На исто тржиште жели ући и израелска компанија Флајтрекс која је још 2017. године почела тестирати своје дронове. Ова компанија је производила комерцијалне дронове за ланац продавница 7-Елевен у САД-у 2016. године. Достављачка компанија УПС се такође удружила с компанијом Матернет како би тестирала достављање лекова дроновима у Северној Каролини.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести