Gmail корисници били мете хакерског напада

САН ФРАНЦИСКО: Непознат број корисника Gmail сервиса за слање мејлова претрпео је хакерски напад за који је Гугл (Google) саопштио да је савладан.
Gmail, logo Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Крађа података на превару хаковањем ("phishing"), догодила се јуче, што је Гоогл као пружаоца ових услуга, приморало да онемогући тзв. "оштећене налоге" с којих је напад покренут, преноси Фена.Попут свих пракси "фишинга (phishing)", напад је изведен слањем имејл поруке корисницима Џи мејла (Gmail), у којима се нападач претварао да је неко кога би они могли да познају.

Међутим, за разлику од других "фишинг" напада, ова имејл порука је била лажна позивница на заједничко уређивање Гоогле Документа.Кликом на линк за Гоогле Документ у имејл поруци, корисници су одведени на страницу која их је одвела на Google.com, а затим им је затражена дозвола за покретање апликације коју је нападач креирао да би добио приступ Gmail налозима корисника, тако омогућавајући приступ њиховим имејл порукама и контактима, наводи Фена позивајући се на извештавање агенције Синхуа.

Поред тога, како се наводи, апликација је слала имејлове у име корисника другим метама, рекао је Купер Квинтин, технолог у Електроник Фронтиер Фаундејшну.Ово хаковање је успешно јер делује без обзира на то да ли је корисник променио шифру или има активирану двоструку проверу идентитета.

Гоогле је издао саопштење у ком наводи да су "оштећени налози онемогућени" и да су "лажне странице укинуте", као и да њихов тим ради на "спречавању понављања овакве врсте преваре у будућности".За сада нема података о томе колико корисника Gmail-а је оштећено, наводи агенција.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести