Фејсбук уклонио седам мрежа пропагандних лажних налога

СИНГАПУР: Компанија Фејсбук данас је саопштила да је демонтирала седам одвојених мрежа лажних налога и страница на својој платформи које су биле активне у Ирану, Авганистану, Египту, Турској, Мароку, Мјанмару,  Грузији и Украјини због "координираног неаутентичног понашања".
facebook, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Многе мреже које је Фацебоок уклонио биле су умешане у "обмањујуће" политичке кампање користећи лажне налоге, циљајући публику у земљи и иностранству, преноси Ројтерс.

Једном мрежом Фејсбук налога и страница управљали су из Египта, Турске и Марока појединци повезани са Муслиманским братством, египатским исламистичким покретом који управља мрежама група широм Блиског истока.

Странице су циљале земље широм региона и укључивале су неке садржаје повезане са тероризмом, навео је Фејсбук.

Платформа друштвених медија објавила је да је нове мреже уклонила као део свог месечног извештаја о "координисаном неаутентичном понашању", која је такође приметила да је Фејсбук уклонио скоро 8.000 страница укључених у сумњиве кампање широм света у октобру, преноси Ројтерс.

Фејсбук је у Грузији открио две „неаутентичне“ мреже које шире политички садржај, од којих је једна платформа пратила појединце повезане са две политичке странке.

У Украјини и Мјанмару гигант друштвених медија открио је да компаније за односе с јавношћу воде сличне обмањујуће кампање у име политичких партија.

Компанија је глобално сузбила такве налоге након што се нашла на удару критика због недовољног развоја алата за борбу против екстремистичког садржаја и пропагандних операција.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести