Фејсбук мора да плати 550 милиона долара због технологије препознавања лица

Компанија Фејсбук је потврдила да ће исплатити 550 милиона долара у нагодби која је резултат тужбе због кориштења технологије препознавања лица.
w
Фото: pixabay.com

Како прености The Verge, случај траје од 2015. године, а у тужби се наводи да је Фејсбукова првобитна верзија алата Tag Suggestions, који скенира лице корисника на фотографија и предлаже таговање особа, похрањивала биометријске податке без пристанка корисника, а тиме је прекршен закон о приватности биометријских информација у Илиноису.

Фејсбук је 2018. године постао транспарентнији те је корисницима објаснио технологију препознавања лица, а уз то их је и усмерио на страницу за подешавања где могу онемогућити ову опцију. Прошле године је компанија направила промену, па је препознавање лица доступно само као опција. Ипак, то је учинила након што је годинама било стандард.

Судска одлука је донета 2018. године, Фејсбук се жалиона крају је постигнута нагодба па ће компанија исплатити 550 милиона долара корисницима Фејсбука у Илиноису те покрити судске трошкове.

Фејсбук је пријавио приход од 21 милијарде долара за четврти квартал 2019. године.

(klix.ba)

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести