Епл признао - посустаје тражња за ајфонима

САН ФРАНЦИСКО: Компанија Епл признала је да тражња за ајфонима посустаје, потврдивши тиме страховања инвеститора да је најпрофитабилнији производ компаније изгубио нешто од свог сјаја.
ajfon, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Како извештава агенција АП, признање је стигло у форми писма генералног директора Епла Тима Кука упућеног акционарима компаније након затварања берзе у среду.

Кук је навео у том допису да ће приходи Епла за квартал октобар-децембар, који укључује и главну сезону празничних куповина, бити знатно испод ранијих пројекција компаније и прогноза аналитичара, чије процене утичу на тржиште акција.
Епл сада очекује приходе од 84 милијарде долара за наведени период. 

Аналитичари које је анкетирала агенција ФактСет очекивали су да ће приход Епла у том кварталу бити већи за око девет процената и да ће износити 91,3 милијарде долара. 

Званични пословни резултати компаније би требало да буду објављени 29. јануара.

За целу 2018. годину, компанија сада очекује нижи приход за 5,0 процената у односу на претходну годину.

Кук је слабије показатеље приписао углавном паду прихода у Кини, чија економија успорава, и где се Епл суочава са све јачом конкуренцијом домаћих произвођача паметних телефона, као што су Хуавеј и Сјаоми. 

Поред тога, треба имати у виду и раст трговинских тензија између САД и Кине који је изазвао амерички председник Доналд Трамп увођењем царина на увоз кинеске робе вредне више од 200 милијарди долара.

Кук је такође признао да потрошачи на другим тржиштима не купују најновије ајфоне, лансиране прошле јесени, у оној мери у којој је то Епл очекивао, а један од фактора који је на то можда утицао јесте почетна цена од 1.000 долара за те луксузне уређаје.

Акције Епла су пале седам посто на 146,40 долара на продуженом трговању у среду.

Иначе, деонице ове компаније су до сада већ изгубиле 32 процента вредности у односу на највиши ниво почетком октобра, када су инвеститори још увек полагали велике наде у нове моделе ајфона. 

Пред Еплом је сада велики изазов - да нађе начин да поврати поверење Волстрита и направи заокрет од стрмоглавог пада који је компанији за само три месеца збрисао 350 милијарди долара богатства, наводи АП.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести