Дубаи био домаћин највећег такмичења из роботике

ДУБАИ: Дубаи је ове недеље био домаћин највећег међународног такмичења из роботике, изазивајући младе из 190 земаља да пронађу решења за глобално загађење океана.
љ
Фото: Танјуг (AP Photo/Kamran Jebreili)

Организатори догађаја кажу да њихов избор Дубаија за домаћина одражава уверење да овај емират богат нафтом може бити глобално средиште иновација, пренео је АП.

Такође су изразили наду да ће окупљање будућих научника и инжењера помоћи у развоју технологија за решавање најугроженијих проблема на свету, посебно оних који се односе на животну средину.

Незванична "Олимпијада из роботике'''' жели да подстакне младе људе да се баве предметима познатим као СТЕМ - наука, технологија, инжењерство и математика.

Тимови од четири до пет ученика, старих од 14 до 18 година, добили су комплет шипки, точкова, жица и другог материјала за састављање робота.

Њихов задатак је био да прикупе наранџасте куглице различитих величина са игралишта које су представљале загађење које човек ствара у океану.

Поједини су осмислили роботе који хватају куглице, док су други испаљивали куглице кроз ваздух у посуде.

Тимови су потом формирали "савезе", у сваком по четири нације, у борби до последњег круга.

Укупно је учествовало 1.500 ученика.

Тим који је предводила Белорусија, у коме су се налазиле и сиријске избеглице, на крају је освојио златну медаљу, победивши тим који је предводио Израел у драматичном финалном мечу.

Организатори истичу да је порука јединство, а не сукоб.

На претходним догадајима учесници су се бавили изазовима повезаним за приступ чистој води и одрживом енергијом.

Роботика је природна ствар за Дубаи, град који већ тестира аутомобиле и такси возила без возача.

Он је постао магнет за међународне предузетнике, са читавом зоном која се зове "Интернет сити'''' у којој се налазе велике технолошке стартап компаније.

Наредног октобра Дубаи ће бити домаћин Експо 2020, када ће у том граду бити приказана технолошка открића из целог света.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести