Данас је Светски дан Интернета ствари

БЕОГРАД: Светски дан Интернета ствари (Internet of Things - IoT), једног од кључних носилаца четврте индустријске револуције, биће обележен данас, а процењује се да ће до краја ове године свет имати 26 милијарди уређаја повезаних интернетом.
internet zemlja
Фото: pixabay.com

 Према проценама магазина "Форбс", до краја 2019. године, у којој се обележава и 20. годишњица од стварања појма Интернет ствари, чак 85 одсто компанија ће користити Интернет ствари у пословању. Интернет ствари односи се на повезивање различитих физичких објеката путем Интернета како би дигиталним путем размењивали податке и реаговали према потребама корисника, наводи се у саопштењу београдског одсека дигиталне агенције Намицс. Како преноси "Форбс", сам термин Internet of Things полако нестаје из комуникације, али његова примена постаје све учесталија.

 "Интернет ствари најчешће асоцира на такозване паметне пословне зграде и домове. На пример, паметне куће подешавају светло и оптималну температуру простора, омогућавају да помоћу мобилног телефона контролишемо ручак на шпорету или нас пак обавештавају да ли деца раде домаћи или гледају телевизију", објашњава Јан Келер из Намицс-а.

Осим тога, како додаје, Интернет ствари може олакшати свакодневицу старијим људима и људима са инвалидитетом, али и допринети уштеди електричне енергије. Internet of Things концепт донеће и велике промене пољопривредницима и компанијама које се баве производњом и транспортом робе, а здравство ће такође осетити бројне предности Интернета ствари.

 У наредном периоду на развој Интернета ствари утицаће мрежа пете генерације, која ће бити 20 пута бржа од досадашње, а највећа новина огледаће се у коришћењу гласовних команди. Термин Интернет ствари први пут је употребљен 1999. године, а осмислио га је британски инжењер Кевин Ештон.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести