Британце ће лечити Амазонов гласовни асистент Алекса

ЛОНДОН: Британска државна здравствена служба удружује се са Амазоном ради пружања медицинских савета за уобичајена обољења попут мигрене и грипа и то путем Алексе, гласовног асистента америчког технолошког дива, а с циљем да се помогне већем броју пацијената код куће и да се срежу трошкови.
amazon
Фото: pixabay.com

План је да се пацијентима - посебно старијим особама, слепима и онима који нису у могућности да приступе интернету преко традиционалних уређаја - путем коришћења гласовне команде обезбеди доступност информацијама које је верификовала Национална здравствена служба (НХС), саопштила је британска влада, извештава Ројтерс.

Споразум између две стране би могао да ублажи притисак на Националну здравствену службу тако што ће смањити потребу за одласком код лекара.

С овим договором Амазон наставља ширење у здравственом сектору, након куповине онлајн апотеке ПилПек (ПиллПацк) прошле године и успостављања сарадње с Беркшир Хатавејем и "ЈПМорган Чејс"-ом у Сједињеним Државама с циљем смањења здравствених трошкова за стотине хиљада њихових запослених, наводи Ројтерс.

Британски секретар за здравство Мет Хенкок рекао је да милиони људи већ постављају питања Алекси и другим гласовним асистентим о здравственим тегобама и да он жели да осигура да они у одговору добију најбољи медицински савет.

Додао је да ће овај сервис бити подржан чврстим правилима о приватности како би се заштитила тајност података о пацијентима.

НХС је драгоцена институција за многе Британце, која обезбеђује услуге од рутинских консултација до операција спасавања живота. Међутим, суочава се са растућим финансијским притиском у светлу све већег прилива пацијената и буџетских ограничења.

Лекар опште праксе, који се често назива "породични лекаром", обично је прва инстанца којој се обраћа особа која се осећа лоше.

Хелен Стоукс-Лампард, председница Краљевског колеџа за лекаре опште праксе, каже да би технологија гласовног асистента могла да ослободи више лекарских термина за пацијенте којима је то најпотребније.

Амазонови уређаји који омогућавају приступ гласовном асистенту Алекса, као што су "Ехо" и "Ехо Дот", коштају у распону од око 50 фунти до више од 200 фунти.

Алгоритам америчке компаније користи информације са НХС-овог веб сајта за давање одговора на гласовна питања типа: "Алекса, како да лечим мигрену?", или "Алекса, који су симптоми малих богиња?", наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести