Амерички астронаути с Драгон капсулом слетели у океан

АЈМИ: Амерички астронаути Даг Харли и Боб Бенкен, који су летели до Међународне свемирске станице у Спејс Иксовој Драгон капсули, слетели су у море недалеко од обале Флориде.
n
Фото: Printscreen/Twitter@JimBridenstine

Харли и Бенкен су се на земљу спустили у капсули коју су јуче одвојили од Међународне свемирске станице, преноси АП.

Ово је први амерички лет с посадом са домаћег тла у последњих девет година. Успешно слетање био је последњи кључни тест да ли свемирска летелица милијардера Илона Маска, оснивача компаније Спејс Икс, може да шаље астронауте у орбиту и назад.

Америчка свемирска агенција (НАСА) и њен комерцијални партнер Спејс Икс, одлучили су да капсула слети што даље од урагана Исајаса, који се крехе ка источној обали Флориде. Због тога је за слетање изабран Мексички залив, односно западна обала те савезне државе.

Последњи пут је на овај начин слетела Аполо летелица, спустивши се у Пацифик после сусрета са совјетским Сојузом у свемиру пре 45 година.

Астронаути су на свемирску станицу стигли крајем маја. Њихово узлетање у Фалкон 9 ракети компаније Спејс Икс означило је почетак нове ере путовања у свемир, пише Си-Ен-Ен.

НАСА је одлучила да више не поседује и управља опремом за транспорт посаде у ниској орбити Земље, већ да ту услугу купује од комерцијалних партнера.

Калифорнијска компанија Спејс Икс је прва која је пружила такве услуге, а већину њихове технологије, укључујући и Фалкон 9 ракету, могуће је користити више пута. Тај приступ значајно је смањио цену путовања у свемир, каже Џим Брајденстин, званичник НАСА.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести