ОкоТВоко А шта има на телевизији после 22 сата

Ко има ковид пропусницу може да лумпује до 23 сата, а после може да дође кући да премота серије. Дефинитивно ову годину су обележиле телевизијске серије. 
Aleksandar Filipović foto: Dnevnik.rs
Фото: Александар Филиповић фото: Дневник.рс

Највише је изненадила „Црна свадба” која спаја светске трендове  психолошког и крими трилера са елементима хорора. И ту је локална прича о влашкој магији. Црна свадба је влашки обред у коме младић који изгуби живот, а није се оженио бива ожењен живом девојком која наредних годину дана не сме да се уда. Ради се о спасењу душе. Глуме маестрални Славко Штимац и Уликс Фехмиу. За мој укус сувише крви на самом почетку и то на јавном сервису.  Насиље ми се не свиђа ни у ТВ серији, а камоли у таблоидима и у ТВ вестима.  Али и прича ове серије је прича о добу где се изгубила свака емпатија и врста људскости. Што би рекао Драган  Пелевић Пеле: „Па ми већ живимо у отуђењу, богат је човек који наброји да има два пријатеља”. Ко зна зашто је његова супруга Олга Одановић одлучила да се више не бави глумачким послом, нек се млађи доказују.

„Црној свадби” је дала плус фантастична глумача екипа неубичајне и непотрошена.  Славко Штимица и Уликс Фехмиу, велики глумци, а тако скромни... Уопште Србија је земља са најбољим глумцима у целој бившој Југославији. Још ако додамо да нам је Горан Богдан припао срећним сплетом околности из његовог приватног живота и играо је у свим кључним домаћим серијама.

Горан Шушљик се с правом окренуо „Времену зла” и направио  серију за памћење. Добрица Ћосић је написао ванвременске романе који су на најбољи начин описали наше историјске трауме. Свакако је фасцинантан Жарко Лаушевић у којој год улози да се појави види се зашто је један од наших најбољих глумаца који је прошао и пакао у свом животу. Што је и сјајно описао у књизи „Дан прође, година никада”. Горан Шушљик је храбро у серију увео и неке елементе софт еротике из старих филмских времена, а не само да све буде пуцњава... Још је Фројд давно објаснио везу ероса и танатоса. „Време зла” је сложени пројекат за софистицирану публику.... А Горан Шушљик је тек сад изазвао знатижељу - шта нас чека у „Времену смрти”.

„Беса” је криминилистачка серија, која је настала по идеји Срђана Шапера. И ту издвајам изузетне глумце Рашу Буквића и харизматичног Милоша Тимотијевића. Раша је у праву када је у једном интервјуу рекао да је „Судбина његову генерацију гурнула у ћорсокак”. Милош Тимотијевић је добио многе претње због  пољупца два мушкарца у „Јужном ветру” али је показао како се понаша прави мушкарац. Остао је чврсто при ставовима како се брани право на уметност и људска права. Ово је епоха његових великих успеха који су почели још са улогом у серији „Сенке над Балканом”. Посебно је био успешан у криминалистичкој серији „Певачица” где је бриљирао са увек сексепилном и ватреном Милицом Павловић.

У теленовели „Тајна винове лозе” су Слобода Мићаловић и Војин Ћетковић доказали зашто су најхаризматичнији глумачко емотивни пар. Лепи и талентовани, делују као наставак њихових идола Милене Дравић и Драгана Николића. Оно што за сада нестрпљиво очекујем је нова ТВ серија по мотивима романа свестране и харизматичне Мирјане Бобић Мојсиловић. А то је „Азбука нашег живота”. То је прича о нашим временима, Епидемији развода, самоћи, кризи средњих година и међуљудских односа. То је прича о покајању, промашеним животима.  Толико све реално звучи да једва чекам да почне ова ТВ серија. Србија је земља чуда када су у питању глумци и производња ТВ серија. Одакле толики буџети за тај програм? - нек буде тема за семинарски неког младог студента новинарства  или економије, а ја одох на ЕОН да погледам епизоде и серије које сам пропустио... Ускоро ћу да пишем о лошим серијама са феноменалним глумцима. Наставиће се и ова колумна као и свака ТВ серија.

Александар Филиповић

Nenad Adamov
04.12.2021 • 19:38
Od-Srbija je...pa nadalje je poenta.
EUR/RSD 117.3375
Најновије вести