Венецију "гуши" туризам, први пут испод 50.000 житеља

ВЕНЕЦИЈА: Житељи Венеције страхују да ускоро не добију статус "музејске реликвије", јер број становника пада испод 50.000, а они преостали осећају се као да их је "угушио" туризам.
venecija
Фото: pixabay.com

Некада срце моћне поморске републике, главно острво Венеције изгубило је више од 120.000 становника од раних 1950-их, преноси Гардијан.

Они су "отерани" бројним проблемима, а пре свега хиљадама туриста, који се сваког дана окупљају да трговима, мостовима и ускиим шеталиштима древног града,

Група активиста, која је годинама водила кампању за очување баштине Венеције, пратила је пад броја становника и тврди да ће број који према њиховим прорачунима и подацима из матичног регистра сада износи 50.011 до петка пасти испод 50.000.

Годинама упозоравамо на ово и не желимо да одустанемо, али ниједна администрација није успела да преокрене тренд, рекао је Матео Секи, који води групу Venessia.com.

Секи је рекао да се они који остану осећају као да су "угушени економском машином" која се фокусирала на туризам.

Он је додао да је то оставило становнике да се боре са високим трошковима живота и недостатком приступачних услова становања, а радње која продају основне ствари замењене су продавницама сувенира.

Секи је Венецију описао као "банкомат", јер има оних који "нису одавде, али поседују кућу, изнајмљују је и онда троше новац негде другде".

Венецијанске власти су ове године најавиле план за привлачење радника у град, али изгледа да је то имало мали утицај.

Потребне су нам значајније мере, као што је финансијски подстицаји власницима некретнина који, рецимо, изнајмљују само Венецијанцима, рекао је Секи.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести