Ваучери: Планине и бање најтраженије, мало интересовање за БГ и НС

Интересовање домаћих гостију за коришћење ваучера за одмор у Београду и Новом Саду је мало, за разлику од бања и планина у Србији које су међу најтраженијим дестинацима.
Petrovaradinska tvrđava Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Највеће губитке у туризму због пандемије коронавируса трпе Београд и Нови Сад због недоласка страних туриста, а интересовање домаћих гостију за коришћење ваучера за одмор у та два града је мало, за разлику од бања и планина у Србији које су међу најтраженијим дестинацима.

Према подацима Туристичке организације Београда, у јуну је главни град посетило 9.000 домаћих туриста, што је упола мањи број у поређењу са прошлогодишњим резултатима када су у питању гости из Србије.

Домаћи гости су, наводе у ТОБ-у за Танјуг, остварили нешто више од 25.000 ноћења, што је, опет, упола мање у односу на јун 2019.

Од почетка године, домаћи гости су остварили 46.447 долазака и 163.580 ноћења у смештајним капацитетима на територији Београда, што је за 50 одсто, односно 30 одсто мање него у истом периоду претходне године.

Очекивања везана за посету домаћих туриста Београду до краја летње сезоне зависе од епидемиолошке ситуације, кажу у ТОБ-у.

Навели су да Београд током лета нуди атракције које пружају квалитетне туристичке садржаје и довољан ниво безбедности и заштите у виду отвореног простора, као што су Београдска тврђава, Авала, Ада Циганлија, ограниченог броја посетилаца у музејима, а ту су и бројна излетишта, етно комплекси, куће за одмор ван централног градског језгра која домаћи туристи и Београђани у већем броју посећују.

Београд, као и Нови Сад, укључени су у систем ваучера од 13. маја од када се у Београду пријавило 80 угоститељских објеката у којима они могу да се искористе, а до данас је поднета 71 пријава грађана за коришћење ваучера у главном граду, кажу за Танјуг у Министарству трговине, туризма и телекомунакција.

У истом периоду се за дестинацију Нови Сад пријавило 30 угоститељских објеката, а до данас је поднето 116 пријава грађана за коришћење ваучера у овом граду.

Иначе, од почетка године до данас је укупно за све дестинације у Србији поднето близу 260.000 пријава грађана за коришћење ваучера, њима је тренутно на располагању 2.150 угоститељских објеката у којима могу да их искористе, тако да је остало да се подели још око 300.000 ваучера до 15. октобра.

Најтраженије дестинације, до сада, у овој години су планине и бање и то Сокобања, Златибор, Врњачка бања, Сијаринска бања, Рибарска бања, Горња Трепча, Дивчибаре, Копаоник, Бања Врујци и Бања Ковиљача.

У Министарству наводе да је у 2020. години из државног буџета за 560.000 ваучера за одмор у Србији, у вредности од по 5.000 динарара, укупно опредељено 2,8 милијарди динара.

Подсећају да је до 26. фебруара, за непуна два месеца, подељено свих 160.000 ваучера који су буџетом првобитно били предвиђени за ову годину.

У оквиру Владиних мера током ванредног стања, услед епидемије ковид-19, грађанима је од 13. маја на располагању нових 400.000 ваучера за које могу да се пријављују до 15. октобра ове године.

У Министарству напомињу да је управо са новоопредељеним ваучерима проширена могућност њихових коришћења за смештај у угоститељским објектима у целој земљи, без изузетка, укључујући и Београд и Нови Сад.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести