Турски план за туристе: Обавезне маске, јаке мере опреза...

АНКАРА: Министарство културе и туризма Турске покренуло је програм сертификације здравог туризма, који ће бити примењиван од летње сезоне 2020. године, каже се у саопштењу Канцеларије за културу и туризам Амбасаде Турске у Београду.
e
Фото: pixabay.com

„Овај програм сертификације показује да ће Турска преузети пионирску улогу у погледу одређивања правца за нормализацију туризма. Програм обухвата превентивне и заштитне кораке, који укључују ваздушни, морски и копнени превоз, долазне луке, све садржаје за одмор, здравствено стање запослених у индустрији, као и самих туриста“, рекао је Мехмед Нури Ерсој, турски министар културе и туризма.

Министар је нагласио осетљивост и значај који су дати овој теми у вези са програмом сертификата и датумима по питању нормализације процеса која следи после пандемије.

„Ми, као Република Турска, делујемо са осећајем одговорности, како бисмо обезбедили да се, како и наши грађани, тако и наши гости који долазе у нашу земљу, осећају угодно током посете. Постоји пословица која говори о гостопримству турског народа: `Наша врата су увек отворена!`. Одувек смо то узимали као принцип којим смо се водили и наставићемо да предузимамо потребне акције засноване на томе“.

Програм сертификације здравог туризма састоји се од четири главна стуба који се брину о здрављу и сигурности путника, запослених, обухвата прописе о предострожности које би требало да буду предузете у објектима и превозу.

Здравље и сигурност путника обухвата мере предострожности које је потребно применити у односу на путнике од тренутка доласка до одласка и укључују забрану путницима да без маске уђу у одговарајуће терминале, пружање бесплатних маски путницима, примену термичких камера и мерења телесне температуре на улазу у зграде терминала, припрему тепиха за дезинфекцију и кабина за дезинфекцију...

Запослени у туризму ће, између осталог, бити дужни да се редовно здравствено прегледају, а у објектима за смештај туриста биће неопходно да спроводе и контролишу мере попут социјалног дистанцирања...

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести