Швајцарска неће затварати скијалишта за празнике

БЕРН: Швајцарска неће поклекнути под притиском страних држава да затвори скијалишта током предстојећих празника, као што су то неке околне земље урадиле, рекао је данас министар здравља Алан Берсе, додајући да је број заражених "и даље забрињавајућ".
svajcarska
Фото: pixabay.com

Влада ће у петак да покуша да нађе компромисно решење - да настави да се оштро бори против пандемије, али и да Швајцарску држи делимично отвореном, верујући у грађане да ће се придржавати прописаних мера.

Засад то показује половичан успех, са високим бројем заражених, пренео је Ројтерс.

Околне земље Француска, Италија и Немачка неће дозволити зимске спортове током новогодишњих празника, док ће Аустрија дозволити хотелима да буду отворени за Божић, али ће одмори за скијање бити скоро немогући.

"Швајцарска не реагује на притисак других земаља, а у сталном смо контакту са комшијама", рекао је Берсе.

Ипак, јавно мњење би могло да се окрене против Швајцарске уколико људи виде потез њихове владе као профитирање због туђег превида, додао је он.

"Нема притиска на нас, али можда постоји потенцијална опасност за швајцарску репутацију уколико се изненада појаве жаришта у Европи. Тада би многи рекли да је то дошло од нас. Тада нема везе да ли је информација тачна или не. Било би врло непријатно по нас", додао је Берсе.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести