Строжија правила за пловидбу амстердамским каналима

АМСТЕРДАМ: Како би се смањила све већа гужва на каналима Амстердама, а тиме и ометање живота становника око њих, градско веће донело је одлуку да значајно пооштри правила пловидбе, пренела је холандска телевизија НОС.
amsterdam
Фото: pixabay.com

Уводи се забрана ноћне пловидбе између 23 и 7 сати ујутро, као и посебне дозволе за бродиће с више од 12 путника.

Укупан број дозвола које ће се издавати за рекреативне пловидбе биће ограничен на 550. Поред ових правила, градско веће разматра и забрану слуžења и конзумирања алкохола на одређеним деловима амстердамских канала. 

Раније ове недеље одржан је протест против намере градске власти да пооштри правила слободне пловидбе амстердамским каналима. 

Десетине чамаца блокирало је Господски канал (Herengracht) испред куће градолначелнице Амстердама Фемке Халсема. 

Окупљени власници изразили су незадовољство начином на који градска власт жели да реши проблем превелике гужве, буке и нереда на каналима.

Шездесет студената на једном броду, с прејаким звучницима, прави буку и смета, наравно. И ми сматрамо да то треба да се уреди. Али, ако неко пребрзо вози ауто путем, не затварамо ауто-пут за све путнике, већ регулишемо саобраћај, изјавио је један од учесника протеста. 

Према речима чланице градског већа, мере усвојене на јучерашњој седници неопходне су како би се увео ред на амстердамским каналима. 

До краја године градска власт планира да размотри и места одређена за укрцавање и искрцавање путника, усидравање чамаца и бродова као и превоз робе каналима главног града.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести