Стопића пећина на Златибору – чудесни подземни свет

Стопића пећина у златиборском селу Рожанству прошле године је, са 90.000 посетилаца била једна од омиљенијих туристичких дестинација, јавља Радио телевизија Србије.
s
Фото: Youtube Printscreen

Да би и даље привлачила госте, за уређење и нову стазу Министарство за заштиту животне средине и чајетинска општина издвојили су око три и по милиона динара.

Камен и вода, стаза кроз светлу и тамну дворану, бигрене каде, готово 10 метара висок водопад „Извор живота" - чудесни подземни свет, на неколико стотина посетиоцима доступних метара, за многе су изазов и откровење.

Иако се у пећини све чешће могу чути различити језици, интересовања су слична.

„Са свих страна света људи буквално долазе, јер 10 година је како ради пећина, прелепа је, чуло се доста о њој.Оно што је најлепше у пећини то су те бигрене каде,ту је и водопад који одушевљава посетиоце“, рекао је туристички водич Радојко Јанковић.

Бигрене каде, настале таложењем кречњака, поређане као природна каскада постале су заштитни знак пећине, како познатог тако и оног њеног, донедавно само спелеолозима доступног дела. Ускоро ће до њега моћи и туристи.

„Очекујемо да ће крајем јануара сви радови званично бити готови и да ће бити пуштено у рад у туристички промет неких 45 метара нове стазе али то је 45 метара заиста кроз несвакидашњу природу“,истакао је Владимир Живановић, директор ТО „Златибор“.

Стопића пећина је од Цвијићевих истраживања почетком прошлог века занимљива и научницима, јер се иза пећинског улаза широког 35, а високог 18 метара стално откривају нове тајне.

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести