Стокхолм, град на 14 острва и са највише музеја на свету

У  Стокхолму, граду који окружен језерима лежи на 14 острва, можете доживети да у једном дану осетите четири годишња доба.
Stokholm godišnje poseti oko 10 miliona turista Foto: Dnevnik.rs/M. Stakić
Фото: Стокхолм годишње посети око 10 милиона туриста Фото: Дневник.рс/М. Стакић

Зато немојте да вас завара што је у јуну ове године Стокхолм пар дана имао највеће температуре у Европи, од чак 29 степени, јер је за свега 10 сати, измерено девет. Група из Србије није се надала да ће од пролећног јутра, доживети врели летњи дан, поподне дочекати јесен, а предвече праву зиму, праћену леденим ветром са севера. Гледали смо Швеђане у капутима и подсмевали се, живећи у заблуди да су туристи. За свега неколико сати, требао нам је тај капут, више него ишта, јер је врло брзо хладноћа зацрвенела наше носеве и уши, јер смо итекако погрешили у избору одеће.

Најстарији део Стокхолма лежи на три острва, Ридархолмен, Стаден и Хелгеандсхолмен, све са ренесансним зградама из 17. и 18. века.

Фото: Град са око два милиона становника изузетно је жив и брз Фото: Дневник.рс/М. Стакић

Ипак, шетња старим језгром града или Гамла Станом, што у преводу и значи “стари град” је нешто што ће испунити сва ваша чула. Калдрма и уређене фасаде јарких и веселих боја, узане улице и тргове са необичним пролазницима, од војне поворке која свечано маршира у униформама праћена музиком, до поборника Хари Кришне који “шире љубав и мир”, малених кафића и сладолеyиница, али и ресторана са разним рибљим специјалитетима, које морате пробати, како би се уживели у улогу Швеђана. Град са око два милиона становника изузетно је жив и брз. Посебно ће вас запањити тачност јавног превоза; после самог силаска са аеродрома, до трамваја, аутобуса, метроа, све је тачно у секунд. Гужва не постоји, јер у моменту када се скупи више од десет путника на станици, мења се смер метроа, и гужва се рашчисти кроз неколико минута. Град је одлично повезан јавним превозом, који већина најчешће користи. На улицама нема много аутомобила, а све је чисто, уредно, и некако “у винклу”.

Швеђани су љубазан народ, али не воле пуно да причају без преке потребе. Када је пауза за кафу, такозвана фика, то је време за одмор које се не сме заменити ни са чим другим, и то је време у коме Швеђани уживају у потпуности.

Град изузетне архитектуре, јер када прођете Гамлу, у којој морате видети Краљевску палату, Стокхолмску катедралу, као и цркву Ридархолмен, али и чувени трг Сторторгет који је на свим разгледницама симбол града, и на ком се налази Шведска академија у којој се бира добитник Нобелове награде за књижевност, а свечаност се одржава у Стокхолмској концертној хали.


Шведски стандард

Иако до Стокхолма можете пронаћи повратну авионску карту за 75 евра и слетети на аеродром Скавста који је удаљен 100 километара од Стокхолма, припремите се на удар на ваш yеп, од обичне продавнице, до чувене фике, али и ако желите да се почастите неким финијим ручком. Не постоји yабе изрека “шведски стандард”, па ако сте планирали да се поновите, понесите довољно шведских круна, иако у старом граду односно Гамли која је подређена туристима, прихватају евро за валуту, то не раде нигде другде у граду, већ можете искључиво платити картицом, коју велика већина користи, или њиховим крунама.


Препорука је да пешке пређете преко моста у нови део града, где ће вас дочекати нове стаклене зграде, одлично уклопљене са старим фасадама.

Осим тога, Стокхолм је град са највише музеја на свету, има их чак 70, а музеј Васа најпосећенији на острву Ђургарен, где можете видети брод из 17.века скоро потпуно очуван, а који је потонуо одмах при испловљавању. Ово острво омиљено међу Швеђанима за рекреацију, годишње посети око 10 милиона туриста. Музеј модерне уметности такође је једна од главних туристичких атракција, јер се у њему могу видети дела Далија, Пикаса, Матиса и других.

Фото: Дневник.рс/М. Стакић

Као и кад је архитектура у питању, да је спој старог и новог, обичног и необичног, али и непрегледне количине воде, односно језера, на којима ћете видети усидрене разноразне барке, глисере, чамце, бродове, а на некима се можете и провозати, тако се и у улици Дротнигатам који је највећи шопинг центар, препун радњи високе, а и сваке друге моде, уколико само зађете у улицу поред испред градске опере, може видети вашар са уличним продавцима, а у понуди од диктафона до музичких инструмената, ручно прављење гардеробе, старог порцелана.

Па ипак, Стокхолм никако није шопинг дестинација, већ прилика да доживите град у ком се мешају стара архитектура и “хајтек” зграде, уживате у језерима и мору. Осетити град у ком је настала чувена “Аба”, рођен Алфред Нобел, али и глумице Ингрид Бергам и Грета Гарбо, као и Пипи Дуга Чарапа.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести