РАЗГЛЕДНИЦА ИЗ ВИЈЕТНАМА Несвакидашњи Божић у Земљи Плавог Змаја

Прослава Божића у Вијетнаму постаје све популарнији феномен и окупља људе који имају сасвим различите погледе на религију.
1
Фото: Н. Ракић

Иако то није државни празник, већ, на први поглед, један сасвим обичан дан, људи иду на посао и деца у школу, неретко се на улицама могу видети декорације које представљају рођење Исуса Христа и чути божићне песме на вијетнамском и енглеском језику.

Припреме за Божић почињу рано у Хо Ши Мину, највећем граду и економском центру државе. Већ у новембру су тезге пуне вештачких јелки, украса, лампица, светлећих фигура и наравно костима Деда Мраза. Божићни и новогодишњи мотиви се виде и у излозима великих тржних центара: вештачки снег, пахуљице, ирваси, поклони и електрични Деда Мразеви који искачу из оyака. И мање познати локали на периферији града имају богату и луксузну декорацију. Божићне песме се слушају и певуше у продавницама, кафићима, јавном превозу, па и на улици, пошто Вијетнамци воле да се веселе уз гласну музику.


Французи донели хришћанство

Доминантна и традиционална религија у Вијетнаму је будизам, али како је ово комунистичка земља, већина становника се изјашњава као “нерелигиозно”. Међутим, током француске колонизације (која је почела 1880-их и трајала више од шест деценија) много Вијетнамаца је прешло у  хришћанство, тако да данас осам одсто  становништва чине католици, односно више од седам милиона људи.


Улице католичке парохије се украшавају с посебном пажњом, и цели комшилук показује успешан тимски рад. Уличице и сокаци кроз које ни аутомобил не може проћи својим магичним изгледом одају утисак као да сте у посебном божићном граду. Светлећи украси и раскошне сценографије Христовог рођења се могу видети на сваком ћошку и привлаче пажњу свих мештана, без обзира на вероисповест.

За разлику од Запада, у Вијетнаму је битније Бадње вече и често тај дан називају Божићем, а сам Божић се традиционално не слави. Вечерња миса је једна од највећих свечаности, како у популарнијим црквама и катедралама, тако и у оним мањим молитвеним домовима, а у божићној приредби учествују и деца која нису васпитана у католичком духу.

Фото: Н. Ракић

Познати као радознао, забаван и дружељубив народ, Вијетнамци се радо придружују прослави на булеварима и великим трговима, а пошто су температуре увек летње не морају да брину колико ће слојева одеће да носе. Гужве су велике и у већим улицама саобраћај је забрањен. Пиротехника се уопште не користи, уместо тога се бацају конфете.

Божићна трпеза се састоји од печене ћурке и пилеће супе, али многе породице спремају не тако традиционална јела. “Ле Ревеллион” или Божићни оброк, као и у Француској се састоји  од чоколадног бисквита у облику Бадњака. Типични поклони ретко се размењују, а пошто је храна значајан део традиције и културе, ова посластица је најпопуларнији празнични поклон. 

Николина Ракић

Фото: Н. Ракић
EUR/RSD 117.5748
Најновије вести