Oдлазак на одмор с кућним љубимцем

Новосађани током сезоне годишњих одмора од градске врелине беже на море, планину или село. Они који имају кућне љубимце углавном их поверавају пријатељима и родбини на чување или их смешатју у пансион, а неки ће их повести са собом.
Kucama potrebni pregled i pasoš  Foto: Privatna arhiva (Tim vet)
Фото: Куцама потребни преглед и пасош  Фото: Приватна архива (Тим вет)

Ветеринарка у амбуланти „Тим вет” др Бојана Васић каже за наш лист да је на одмор потребно понети пасош животиње, у којем су уписани сви подаци, попут вакцина, лекова и прегледа, а који су значајни за безбедно путовање и боравак љубимца у иностранству.

– Клинички преглед се препоручује, али је он обавезан само уколико се путује ван Србије – објаснила је др Васић. – Осим вакцинације против беснила и обележавање микрочипом, што је, иначе, законска обавеза свих власника, препоручује се и вакцинација против заразних болести. Она штити здравље животиње јер свако путовање представља промену услова живота љубимца, када имунитет може опасти.

По њеним речима, постоји разлика у броју законских обавеза, односно докумената које треба прибавити приликом путовања у иностранство. Формална процедура и прописана документација су исте за транспорт паса и мачака.


Транспорт преко границе

Пре поласка на путовање, важно је да власници знају да је транспорт љубимца преко границе могућ само на одређеним прелазима на којима постоји Ветеринарска инспекција: аеродром „Никола Тесла”, Шид, Батровци, Бездан (с Хрватском), Мали Зворник, Сремска Рача (с БиХ), Хоргош, Суботица (с Мађарском), Ватин, Вршац, Велико Градиште (с Румунијом), Димитровград, Градина (с Бугарском), Прешево, Ристовац (с Македонијом) и Гостун, Пријепоље (с Црном Гором).


– Када се с љубимцем путује у Црну Гору, Македонију или БиХ, потребно је задовољити исте прописе као за путовање у оквиру Србије – казала је наша сговорница. – Уколико се одлази у земље ЕУ – осим Велике Британије, Ирске и Шведске – процедура је нешто сложенија и дуже траје, па ју је потребно започети три до пет месеци раније.

Како каже др Васић, власници морају прибавити извештај о испитивању антитела на вирус беснила, што се ради посебним тестом, те је потребно да се од Ветеринарске инспекције добије сертификат о здрављу животиња за некомерцијално кретање.

Др Васић је напоменула да се не сме заборавити да пси и мачке теже подносе високе температуре него ми.

– Расе с кратком њушком, поларне и дугодлаке расе паса и мачке нарочито су осетљиве на услове путовања због смањене могућности расхлађивања – казала је она, и додала да на дан путовања оброци треба да буду исти по садржају, али за око 30 одсто мањи по количини. Препоручује се да се праве честе паузе и љубимцу увек нуди свежа вода.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести