Нови национални панда парк у Кини

ПЕКИНГ: Разорни земљотрес који је погодио кинеску провинцију Сечуан пре 11 година био је трагедија за становништво, али је уништио и велики део пандиног станишта, а неколико панди је угинуло.
panda
Фото: pixabay.com

Једанаест година касније, кинеска влада одлучила је да у њихову част створи велики национални парк. Овај национални парк, чији ће конацни план вероватно бити довршен у јесен, обухвата 10.476 квадратних километара, што је готово три пута већи простор од Јелоустона у САД.

Највећи део његове површине налазиће се у провинцији Сечуан, у којој живи више од 80 посто дивљих панди. Иначе у овој провинцији налази се десетак резервата панде и других заштићених подручја која садрже хиљаде биљних и животињских врста, од којих су многе угрожене. 

Оно што је позитивно је што се број панди у односу на 1980. годину кад их је било око 1.200 повећао, па је последњи попис из 2015. године показао да их има чак 1.864, преноси Нешенел Џиографик. 

Ово ново склониште има за циљ да повеже фрагментирано станиште панде и на тај начин повеже популације ових медведа, те да је заправо у повезаности њихова будућност, пренео је портал Klix.ba.

Теоретски, то ће им побољшати способност да пронађу партнере и повећају њихову генетску разноликост.

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести