Нестало 35 метара плаже на Ади Бојани

УЛЦИЊ: На Ади Бојани, једном од најлепших делова црногорског Јадрана, нестало је 35 метара плаже, услед ерозије коју је требало зауставити још пре годину дана, изјавио је директор ХТП Улцињска ривијера Бојан Ђаконовић.
ada bojana
Фото: pixabay.com

Према његовим речима, пре годину дана појавиле су се прве штете на објектима тог хотелско-угоститељског предузећа.

Ђаконовић је за Јутарњи програм ТВЦГ рекао да се причинена штета на објектима процењује на неколико стотина хиљада евра и да би због тога тај проблем требало да буде високо на агенди надлежних државних институција.

Ту смо где јесмо, морамо урадити све да ерозивни процес сведемо што мањи ниво и да наше објекте ХТП Улцињска ривијера заштитимо у што већој мери, рекао је Ђаконовић.

Истиче и да је сама штета мање важна у односу на чињеницу да је острво Ада изгубило десет посто своје површине, или 42 хектара како кажу стручњаци.

То је озбиљан проблем који треба да укључи све аларме у систему. То је острво које је познато у целом свету и можда најлепше на Јадрану, рекао је Ђаконовић.

Према његовим речима, нестало је више од 35 метара плаже, а вода је продрла у објекте који су у првој линији до мора.

Упитан може ли да се врати изгубљено, Ђаконовић каже да се ради на студији како ревалитализовати Аду и вратити јој оно што је некад имала.

Пројектом ревитализације предвиђена је изградња напера од врећа песка у дужини од 130 метара и насипање песка са постојећће гомиле, казао је Ђаконовић и додао да је то тек кракторочно решење, као и да су у ХТП Улцињска ривијера скептично да ће та мера успети да заштити њихову имовину.

Ситуација је, каже, таква да и најмањи таласи причињавају штету на објектима.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести