Мочваре код Ђердапа на листи међународно значајних локалитета

БЕОГРАД: Мочвара која обухвата део Националног парка "Ђердап" и значајно подручје за птице "Мала Врбица" добили су статус међународно значајних локалитета, посебно због станишта птица мочварица, одлучила је Влада Србије, а објавио Службени гласник.
golubac djerdap, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Подручје "Ђердап" биће уписано као међународно значајни локалитет по Конвенцији о мочварама које су од међународног значаја (Рамсарска конвенција), а налази се на територији 16 катастарских Голупца, Мајданпека и Кладова.

Иначе, то подручје испуњава осам од девет критеријума предвиђених Рамсарском конвенцијом за упис на Списак међународно значајних.

На том подручју Ђердапска клисура сматра се највећом и најстаријом воденом пробојницом која повезује водене басене запада и истока, а одликују је вишеструки специфични феномени.

Тако је на том простору присутно 57 шумских заједница, од којих 40 има реликтни карактер, као и више од 1.100 врста и подврста васкуларне флоре.

Ту је и 48 врста инсеката који су заштићени националним прописима, међу којима је 20 врста строго заштићених.

Од око 170 присутних врста птица, 110 су гнездарице, а већина је строго заштићена у Србији, док су неке на међународним листама угрожених врста.

Фауну сисара на том подручју чини преко 50 врста, међу којима су нароцито значајне водена ровчица, пух лешникар, шумски пух, видра, мрки медвед, вук, рис, дивља мачка, европски јелен, дивокоза, и богата фауна слепих мишева.

Такође, ту су 23 врсте водоземаца и гмизаваца, 61 врста риба и преко 100 врста дневних лептира.

На подручју се налази велики број влажних станишта значајних за миграцију птица, од којих је највећи број настао као резултат повећања нивоа воде узводно од бране и сталног плављења околних обрадивих површина, а по значају се издваја "Мала рибница".

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести