Манифестација „Цикло Бач“ уз спорт понудила и војвођанске лепоте (фото)

Протеклог викенда у Бачу и околини била је права фешта на бициклима – одржана је осма по реду манифестација „Цикло Бач“.
ТОО Бач
Фото: ТОО Бач

Било је право задовољство видети младе и старе љубитеље вожње на два точка који су испред тврђаве у Бачу кренули улицама овог лепог равничарског места. Лагана вожња на два точка даје прилику да се натенане разгледа место и предели кроз које се пролази и да се види и оно што би нам, да смо у неком бржем превозном средству, сигурно промакло.

А има шта да се види: остаци турског амама из XVI века, Фрањевачки самостан из HII века, потом у близини Бача је и манастир Бођани који је из XV века, али нису само у питању културно-историјски споменици, него и природне лепоте околине. Баш зато су туристички посленици Бача осмислили да се кроз промоцију здравог стила живота представе знаменитости и природне лепоте ове општине. Управо су бициклистичке руте водиле поред њих: прва, краћа дужине 15 км, водила је до језера Провала, где постоји лепа, уређена пешчана плажа.

Фото: ТОО Бач/Сви на бицикле – и старо и младо

– На језеру је био кратак предах уз освежење и доделу награда: најмлађој учесници Сташи Дакић (2 год.) из Бођана, док је најстарији Ратко Тртић имао 81 годину, Звонко Крижан из Бача имао је најоригиналнији бицикл, а „најудаљенији“ учесник је био Изхоп Бахадургурунг из Непала. Признање за дугогодишњу успешну сарадњу отишло је у руке нашег суграђанина Зорана Бјелотомића – открила нам је Зорана Илић из Туристичке организације општине (ТОО) Бач.

Један од добитника пехара је био и Марко Перић из Лаћарка, дечак који болује од церебралне парализе, а који се годинама бави рекреативним бициклизмом. Марку је додељен пехар као знак подршке и жеље да настави да и даље вози бицикл.


Утисци учесника

Чланови бициклистичког клуба „ВелоАрт“ из Сомбора су одлучили да искористе све оно што Бач нуди, тако да су дошли дан раније и заједно се са колегама из удружења „Рекреација бициклом Суботица”, као и из Сремске Митровице и Борова, улогорили у кампу код језера Провала.

Фото: ТОО Бач

– Феноменално друштво гарантовало је одличну забаву, имали смо и оригиналну прославу рођендана, тако се славило до дубоко у ноћ. О јутру, пак, не треба трошити речи, цвркут птица се понудио као најлепша могућа мелодија за буђење. Након тога одлазак на манифестацију „Цикло Бач“. Одлична организација, феноменални људи и дружење. Али за нас највећи утисак, тј. личност дана је Марко Перић, дечак из Лаћарка који је оболео од церебралне парализе, али га то није спречило да данас, на свом трициклу одвезе целокупну руту од скоро 60 км – пренели су нам своје одушевљење чланови бициклистичког клуба „ВелоАрт“ из Сомбора.


Многи рекреативци су се овде зауставили и остатак дана провели уживајући у купању и сунчању. Бициклистима који су се определили да иду дужом рутом пут на језеру се није завршио, него су после предаха наставили даље.

Фото: ТОО Бач/Предах и додела награда на језеру Провала

– Дужа рута имала је још додатних 25 км и водила је од језера Провала према манастиру Бођани, а потом обалом Дунава до Бачког Новог Села где је за све учеснике био организован ручак и освежење. Овде је додељен пехар осмогодишњим Марку Павлићевићу из Бача у категорији „најмлађе дете“ које је стигло до краја руте. Ту се уз дружење и завршила манифестација – пренела нам је Зорана Илић из ТОО Бач.

Фото: ТОО Бач/Јунак дана Марко Перић из Лаћарка прима награду од председника општине Бач Стеве Панића

Док се утисци полако слежу, примећујемо да су организатори били задовољни не само бројношћу учесника, која је ове године била рекордна, него и тиме да долазе с разних страна.

Фото: ТОО Бач/ Пехар осмогодишњем Марку Павлићевићу, најмлађем учеснику укоји је стигао до краја руте доделио је Дарко Војновић, директор ТОО Бач

– Драго нам је да је ова манифестација превазишла локални карактер, јер смо ове године имали част да угостимо учеснике који су нам стигли не само из општине Бач, него и из Сремске Митровице, Дивоша, Челарева, Новог Сада, Каћа, Ветерника, Српског Милетића, Оџака, Сомбора, Стапара, Руског Крстура, Суботице, Бечеја, Бачке Тополе, Бачког Петровца, Бачке Паланке, Земуна, Београда, Горњег Милановца, Шида, Борова, као и из Словеније и Непала. То само показује да су заљубљеници у двоточкаше и рекреативну вожњу почели да увиђају значај овакве врсте активизма, која промовише здрав начин живота – изјавио је Дарко Војновић, директор ТОО Бач.

М. Јабланов – Стојановић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести